Avui en dia les dades són molt valuoses per fer anàlisis en profunditat, prendre decisions estratègiques fonamentades i optimitzar els processos interns de qualsevol organització. Els objectius SMART a entitats socials són una metodologia molt utilitzada en el món empresarial, del màrqueting i la gestió de projectes per establir metes de manera clara, mesurable i assolible. Aquesta tècnica facilita l’enfocament estratègic i ajuda a garantir que els esforços de qualsevol equip tenen com a finalitat promoure l’aprenentatge, mentre que els KPI (Key Performance Indicators) estan orientats al reaprenentatge.
En el context del tercer sector, aquesta metodologia adquireix encara més valor per tres motius clau:
En aquest article t’expliquem en què consisteixen els objectius SMART, com aplicar-los a una entitat social i t’oferim exemples reals que pots adaptar a la teva organització.
D’una banda, es tracta d’un sector amb poc temps i recursos disponibles. Per aquest motiu, és encara més important ser eficients, concrets i focalitzats per tal d’assolir els objectius proposats amb el màxim aprofitament dels mitjans disponibles.
A més, és un sector on cada vegada es demanen més indicadors d’impacte. Les entitats han de poder mesurar els resultats de les seves accions per tal de justificar projectes, accedir a finançament i demostrar l’eficàcia de la seva tasca social davant de finançadors, administracions i altres agents implicats.
Finalment, la subjectivitat sovint juga un paper important en aquest àmbit. Per això, és essencial utilitzar un llenguatge senzill, objectiu i comprensible per tothom, que ajudi a construir consens intern i orienti l’organització cap a resultats mesurables i compartits.
Què són els objectius SMART?
Els objectius SMART són una metodologia de planificació que ajuda a concretar allò que es vol assolir i de quina manera. SMART és un acrònim que respon a cinc criteris essencials: S – Específic (Specific): Què es vol aconseguir exactament? M – Mesurable (Measurable): Com sabrem si ho hem assolit? A – Assolible (Achievable): És realista amb els recursos de l’entitat? R – Rellevant (Relevant): Està alineat amb la missió social? T – Temporalitzat (Time-bound): Quin termini ens marquem?
Com es formula un objectiu SMART a una entitat social?
Vegem-ho amb un exemple pràctic.
Criteri
Aplicació
Específic
Sí, es tracta de seguidors a Instagram
Mesurable
Sí, un augment del 25%
Assolible
Sí, amb accions setmanals
Rellevant
Sí, millora la visibilitat digital
Temporalitzat
Sí, termini de 6 mesos
Exemples d’objectius SMART a entitats socials
Comunicació
Publicar dos articles mensuals al blog durant 6 mesos per augmentar la visibilitat del projecte X.
Aconseguir 50 subscriptors nous al butlletí electrònic abans del final del trimestre.
Digitalització
Implantar una eina de gestió de voluntariat abans del setembre i formar-hi tres membres de l’equip.
Formar 10 persones voluntàries en eines digitals col·laboratives abans del juliol.
Captació de fons
Recaptar 3.000 € amb una campanya de microdonacions en línia entre octubre i desembre.
Augmentar un 15% les aportacions recurrents en 12 mesos, passant de 40 a 46 donants mensuals.
Atenció a usuaris
Implementar un formulari digital d’acollida per nous usuaris abans del novembre.
Reduir el temps de resposta a consultes per correu a menys de 48 h durant tres mesos seguits.
Si no saps cap on vas, probablement acabaràs en un altre lloc
Lawrence j. peter
A teclaSocial t’ajudem a definir objectius digitals SMART
Vols planificar millor la teva estratègia digital, comunicativa o organitzativa? A teclaSocial et podem acompanyar en la definició d’un pla digital amb objectius SMART, adaptat a les necessitats del teu equip i a la realitat del tercer sector. Escriu-nos i definim plegats un full de ruta clar i mesurable.
El món està experimentant una transformació digital accelerada, i els sectors social, educatiu i sanitari no són una excepció. Aquests àmbits, centrats en el benestar de les persones, estan adoptant cada vegada més solucions tecnològiques per millorar l’eficiència, l’accessibilitat i la qualitat dels serveis que ofereixen. Però, cap a on es dirigeixen aquestes solucions tecnològiques?…
L’èxit d’una aplicació no depèn tan sols de la seva funcionalitat o disseny, sinó també de la seva qualitat i experiència d’usuari. Per això, el prototipatge i testeig d’apps són fases imprescindibles en qualsevol projecte de desenvolupament.
Al món digital actual, moltes entitats del tercer sector comencen a valorar el desenvolupament d’una aplicació mòbil com una eina estratègica per millorar la seva activitat, ampliar l’impacte social o facilitar la comunicació amb usuaris i voluntariat. Ara bé, crear una aplicació no és simplement programar-la: és un procés que requereix planificació, col·laboració i una clara orientació a les necessitats de les persones.
Quan pensem en una marca, sovint ens ve al cap un logotip atractiu o una combinació de colors cridaners. No obstant això, el branding és molt més que això. Representa l’essència d’una empresa, la seva identitat i la manera com connecta amb el seu públic. Una estratègia de branding ben definida és la clau de l’èxit per a la teva marca. A més a més diferenciar una marca de la seva competència i generar una connexió emocional amb els seus clients.
Les xarxes socials són un canal clau per a les petites empreses i les entitats del tercer sector. No obstant això, per aconseguir resultats efectius, és fonamental saber com mesurar l’èxit i avaluar si les accions realitzades ens ajuden a assolir els objectius desitjats. Els KPIs (Indicadors Clau de Rendiment) són una eina essencial per aconseguir-ho. En aquest article, et mostrem què són els KPIs, quins són els més importants per a petites organitzacions i com pots utilitzar-los per millorar les teves decisions estratègiques a les xarxes socials.
La intel·ligència artificial (IA) està transformant sectors tradicionals, i els projectes solidaris no en són una excepció. Aquesta tecnologia no només facilita la gestió i optimització de processos, sinó que també permet oferir solucions més efectives i adaptades a les necessitats de les persones beneficiàries. En aquesta entrada de blog explorem com la IA està…
Utilitzem cookies per garantir que us donem la millor experiència al nostre lloc web. Si continueu utilitzant aquest lloc, assumirem que us plau.D'acordPolítica de privadesa